Tuesday, June 24, 2008

FRA-debatten ur ett Ridiculously Easy Group-Forming-perspektiv


Jag satt och läste Sydsvenskan till frukost och ramlade in på den här artikeln. Det som kommer här kan vara min feber som talar, men here goes:

Vi hade hundratals bloggar med tiotusentals läsare som hatade FRA-lagen. Vi hade därtill facebook-grupper med 30000 medlemmar som hatade FRA-lagen. Det görs i traditionella medier en stor grej av att 30000 är fler än vad folkpartiet och kristdemokraterna har medlemmar totalt.

Big deal, säger jag. Idag är det kanske för lätt att skapa grupper och därmed en falsk känsla av samhörighet. Tack internet för Ridiculously Easy Group-Forming. Storlekarna på traditionellt formade grupper ("Folkpartiet") och grupper som hittat varandra på nätet ("Stoppa FRA-lagen") är inkommensurabla. Dynamiken bakom detta kan vara svår att förstå men leder ofta till falska förhoppningar på vad gruppen ska kunna åstadkomma. Ett bra exempel är den amerikanska presidentkandidaten Howard Dean's (misslyckade) kampanj 2003 där anhängare för första gången i stor utsträckning rekryterats på nätet.

Nej, medelsvensson skulle inte ha påverkats särskilt mycket om de oräkneliga onlinegrupperna och -debatterna inte hade funnits. De tjänar främst till att predika för kören. Det var mina 25 öre.

No comments: